Kerst vieren op zijn Italiaans

Het jaar 2020 is voor iedereen een jaar om nooit te vergeten en is voor velen erg snel gegaan. December staat al om de hoek en dat betekent weer een periode vol feestdagen met lekker eten, drinken en gezelligheid! Om het jaar mooi af te sluiten en de feestdagen in Italiaanse sferen te vieren hebben we een heerlijke, Italiaanse delicatessen voor je uitgekozen die niet mag ontbreken bij het kerstdiner. Benieuwd wat een kerst in Italiaanse sferen inhoudt? Lees dan snel verder!

Kerst vieren in Italië

In Italië zeggen ze “Natale con i tuoi, Capodanno con chi vuoi”, dit is een Italiaans gezegde en betekent: kerstmis met je familie, Oud & Nieuw met wie je wilt. Kerst staat in Italië dus helemaal in het teken van familie en dan is vaak heel de familie compleet. Zoals bij ons in Nederland de eerste kerstdag, 25 december, de belangrijkste dag van kerst is, is dat in Italië kerstavond 24 december.

Op kerstavond wordt er met heel de familie genoten van een uitgebreid kerstdiner die meestal bestaat uit 7 gerechten en soms zelfs 13! In Nederland kiezen we vaak voor een goed stuk vlees voor tijdens het diner, terwijl dit in Italië absoluut niet het geval is. Tijdens Italiaans kerstdiner wordt er vooral vis gegeten en hier wordt dan ook erg veel tijd aan besteed.

panettones

Kerstgeschenken

In Nederland wordt vaak op kerstavond of eerste kerstdag een moment genomen om elkaar allemaal een geschenk of cadeautje(s) te geven om zo elkaar even te verwennen. In Italië gaat dit weer heel anders. Zij hebben pas op 6 januari een Italiaans pakjesfeest, waarbij kinderen kerst sokken ophangen en volwassenen elkaar mooie geschenken geven. Op tafel staan dan heerlijke Italiaanse lekkernijen, zoals de Panettone.

Een heerlijke Italiaanse delicatessen; Panettone

Panettone is een Italiaans brood met vruchten en/of chocolade wat vooral rond de kerst gegeten wordt. Het brood komt oorspronkelijk uit Milaan, Lombardije en wordt ook wel als kerstgeschenk gegeven. Het brood zit verpakt in een mooie verpakking, vaak rood met goud en een mooie strik.

Panettone (Pane betekent ‘brood’ in het Italiaans) wordt gemaakt van verschillende ingrediënten zoals meel, boter, ei, suiker, rozijnen of andere gekonfijte vruchten. Ook worden de Panettones in verschillende smaken gemaakt zoals chocolade, pistache, limoen en gezouten karamel. Hoe wij in Nederland met kerst vaak een kerststol eten, eten ze in Italië Panettone. Het brood wordt warm in plakjes geserveerd zonder beleg en daarbij wordt meestal een (warme) zoete drank geserveerd. Smullen maar!

Wil jij ook een kerst in Italiaanse sferen of een echt Italiaans geschenk geven tijdens de feestdagen? Bij ons bestel je heerlijke, traditionele Panettone in verschillende smaken! Bekijk al onze soorten via: https://gustonl.nl/panettone-koekjes-dolci-panforte/

kerst vieren op zijn italiaans