Balsamico di modena Leonardi Bianco Fichi 5000ml

Witte Balsamico met Vijgen 4 jaar gerijpt

Witte balsamico-azijn is eigenlijk een witte wijnazijn, waar druivenmost aan toegevoegd is. Het is een variant op de balsamico-azijn zoals je ‘m kent: de donkere, stroperige azijn die veelal over salades wordt gedaan. Witte balsamico-azijn is juist zachter van smaak. Net als bij gewone balsamico-azijn, begint ook de witte met een witte druif. Maar er is wel een verschil. Om normale balsamico-azijn te maken, suddert de druivenmost totdat deze stroperig en gekarameliseerd wordt. Vervolgens wordt de azijn gerijpt in een aantal vaten, voor meerdere jaren. Dit draagt bij aan de smaak, kleur en het karakter van de azijn.

Bij witte balsamico-azijn wordt de most juist onder druk gekookt, om te voorkomen dat het bruin wordt. In tegenstelling tot de gewone versie, rijpt witte balsamico maar voor korte tijd. Het resultaat: een goudkleurige azijn die smaakt naar een zachtere versie van haar stroperige broertje.